Stichting Land Art Contemporary (LAC) is in 2011 opgericht in het kader van de viering van het 40-jarig bestaan van Broken Circle / Spiral Hill, het beroemde land art kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Robert Smithson bij Emmen. Het kunstwerk werd meer dan veertig jaar geleden gerealiseerd in een zandafgraving van fa. De Boer bij Emmen in het kader van Sonsbeek buiten de Perken. Het is het enige grootschalige land art werk van Robert Smithson in Europa en is daarmee belangrijk en bijzonder cultureel erfgoed. Het programma van Land Art Contemporary bouwt voort op de artistieke praktijk en het gedachtengoed van Smithson. In zijn kunstwerken en teksten reflecteert hij op de relatie tussen mens en planeet, tussen ecologie en economie, onderwerpen die nu nog actueler zijn dan in zijn tijd. Tegen de achtergrond van dit gedachtengoed richt Land Art Contemporary zich op onderzoek naar en de ontwikkeling van hedendaagse ‘land art’ projecten in Drenthe en daarbuiten. Het landschap in Drenthe is gevarieerd en uniek en biedt veel aanknopingspunten voor hedendaagse kunstenaars om op te reflecteren. Kunstprojecten in of over het landschap verruimen ons begrip en onze blik op dit bijzondere landschap.

LAC kenmerkt zich door de combinatie van ervaring in begeleiding van processen en inhoudelijke kennis van land art. 


In memoriam

Albertine Zoetmulder-Sanders

Op zondag 12 november 2023 is medeoprichtster en bestuurslid van Stichting Land Art Contemporary, Albertine Zoetmulder-Sanders overleden. Albertine werd 54 jaar.
Vanaf de oprichting van de stichting toonde Albertine haar betrokkenheid voor de landschapskunst en haar enorme  toewijding bij de projecten van de stichting.
Met haar kennis en passie voor de hedendaagse kunst heeft zij veel betekend voor de stichting. Daar zijn wij haar zeer dankbaar voor. We zullen Albertine enorm missen. 

Onze gedachten gaan uit naar haar familie en vrienden in deze verdrietige tijd. 

Bestuur en programmaleiding, 

Reyn van der Lugt, Roelie Lubbers-Hilbrands, Anne Reenders

Copyright © 2019-2022 Land Art Contemporary  - Disclaimer - Colofon