06b-2

Windstilleven

Collectief Walden

Memento mori in het landschap

2017

2017 begon voor Collectief Walden met een residentie van vier weken in het residentiehuis van Land Art Contemporary in Dalen, Drenthe. Er was sprake van een prettige en vruchtbare samenwerking tussen Collectief Walden, Land Art Contemporary en Natuurmonumenten en een geslaagde, goed bezochte bewerking van WINDSTILLEVEN in Drenthe. Met deze productie kwam een lang gekoesterde wens van Collectief Walden in vervulling: het smeden van sector-overstijgende samenwerkingsverbanden tussen culturele- en natuurpartners en het op ‘eigen kracht’ organiseren van voorstellingen in natuurgebieden in het land, waar nieuw publiek kan worden aangeboord en aandacht wordt besteed aan de specifieke waarde die deze gebieden hebben.

Gedurende Windstilleven neemt Collectief Walden het publiek mee naar het Mantingerzand, een eeuwenoud natuurgebied in Drenthe. In het stuk wordt een parallel getrokken tussen de overlevingsmechanismen van de natuur en die van de mens. De voorstelling gaat over de historische ontmoeting tussen natuurwetenschapper Albert Einstein en filosoof Henri Bergson en hun opvattingen over de betekenis van tijd. 

In Windstilleven worden performers en publiek figuranten in een ecologische en filosofische interventie met een belangrijke rol voor alle zintuigen. 

Uiteindelijk resulteerde de residentie ook in de ontwikkeling van HVVAMA.

Collectief Walden maakt ‘site-responsive’ landschapstheater op het snijvlak van filosofie, biologie en ecologie. Collectief Walden bestaat uit één bioloog, één filosoof, één dramaturg, één mimer en één producent. De bioloog ziet het landschap als een complex netwerk van wetmatigheden. De filosoof ziet een weerspiegeling van de menselijke geest. De mimer voorspelt een dramatische afloop. Deze verschillende perspectieven vormen het kloppende hart van Collectief Walden. Collectief Walden speelt altijd zonder elektriciteit en probeert een lage impact te hebben op de omgeving.

Productie: Land Art Contemporary & Collectief Walden ism Natuurmonumenten en eethuis & natuurcamping de Voscheheugte.
Mede mogelijk gemaakt door: Provincie Drenthe, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, Fonds Podiumkunsten, OEROL en Over het IJ Festival

Beeld: Collectief Walden