paloma polo INVITO

Unrest

Paloma Polo

Onderdeel van The Ultraperipheric

2013-2014

Unrest is een experimenteel onderzoeksproject naar de effecten van corrupte ontwikkelingsprogramma’s op het landschap en de bewoners van een perifeer gebied.

Paloma Polo koos voor haar onderzoeksproject de Filippijnen omdat het land als belangrijk voorbeeld dient voor dit fenomeen, dat zich steeds vaker voordoet in Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Paloma Polo onderzoekt vanuit een historisch en sociaal-politiek perspectief hoe dergelijke programma's conflicten rondom grondbezit intensiveren en de lokale bevolking het vermogen ontnemen om in haar eigen bestaan te voorzien.

Het Filipijnse Aurora Pacifische Economische Zone en Freeport Authority (APECO) is een dergelijk project. Het blijkt dat de belangrijkste begunstigden van APECO de lokale politieke machtshebbers zijn, toevallig ook de initiatiefnemers van dit project. Naast de diefstal van publieke middelen is de uitvoering van APECO ook een zeer reële dreiging voor de lokale bewoners. Het gevaar dreigt dat duizenden gezinnen, die het land generaties lang hebben bewoond en bewerkt, worden verdreven.

Polo onderzocht in een experimenteel proces o.a. de ideale denkbeelden die de APECO schetst, en alternatieve ontwikkelingsideeën van de lokale gemeenschap. Het project vertaalde zich in een publicatie, film en beeldend werk.

Paloma Polo (Madrid, 1983) studeerde kunstgeschiedenis aan de Complutense University (Madrid). Tussen 2007- 2009 volgde zij het residency programma van De Ateliers in Amsterdam. Momenteel woont Polo in Manila waar zij als adjunct professor doceert aan het Centrum voor Internationale Studies aan the University of the Philippines Diliman en research doet voor haar onderzoek.

In opdracht van: TAAK en Land Art Contemporary.
Mede mogelijk gemaakt door: het Mondriaan Fonds, Stichting Theodora Niemeyer Fonds, Land Art Contemporary en SKOR.

Beeld: Paloma Polo

Copyright © 2019-2022 Land Art Contemporary  - Disclaimer - Colofon