jasmijn-visser-pinguins

 The Falklands Project

Jasmijn Visser

Onderdeel van The Ultraperipheric

2013

In maart 2013 ondernam Jasmijn Visser samen met fotograaf Peter Lipton een onderzoeksexpeditie naar de Falklandeilanden. Daar onderzocht zij hoe vanaf de eerste ontdekking politieke wereldmachten deze eilandgroep zowel landschappelijk, politiek als sociaal, hebben beïnvloed. Dit resulteerde in The Falklands Project bestaande uit een website, een symposium en een conflictatlas. Aan de hand van teksten, archiefmateriaal, foto’s en tekeningen reconstrueert Jasmijn Visser het Falklands conflict en werpt zo vanuit eigentijds perspectief nieuw licht op een precaire geschiedenis.

Sinds de ontdekking van de Falklandeilanden door de Nederlander Sebald de Weert in 1600, vond elke belangrijke globale gebeurtenis er zijn weerklank. De Falklandeilanden zijn geclaimd door Frankrijk, Spanje, Argentinië en het Verenigd Koninkrijk. Het leidde tot een oorlog tussen de laatste landen in 1982. Het dispuut over de eilanden duurt nog altijd voort. Ondanks de perifere ligging en de omvang (gezamenlijk zijn de eilanden niet groter dan Vlaanderen), zijn mondiale historische gebeurtenissen er in het landschap nog zichtbaar en voelbaar. Op dit moment bevinden er zich nog 20.000 landmijnen van de oorlog in 1982, die door ingevlogen Zimbabwaanse experts gefaseerd geruimd worden. De nog steeds gemijnde stranden, vroeger populaire recreatieoorden, zijn nu het territorium geworden van pinguïns. Die zijn namelijk te licht om de mijnen te laten detoneren.

60_m

Door middel van veld- en archiefwerk spoorde Jasmijn Visser contingente voorvallen op en koppelde deze aan historische gebeurtenissen, nauwkeurig gedocumenteerd met teksten, archiefmateriaal, tekeningen en foto’s. Zo ontstaat een nieuwe manier van geschiedschrijving en wordt zichtbaar wat geschiedenis zelf is: een chaotische poel van omstandigheden die door de eindeloze variatie aan contexten zo groot is dat het de menselijke maat overstijgt.

De projectwebsite bestaat uit een Wikipediaconstructie, waarin de geschiedenis van de Falklandeilanden wordt herverteld door middel van 28 voorvallen, zowel globaal als lokaal. In 2015 verscheen Conflict Atlas, met ontwerp van Metahaven en cartografie van Visser.

 thefalklandsproject.com

Conflict Atlas is te verkrijgen via Archive Books.

Jasmijn Visser (1983) heeft een diepgewortelde fascinatie voor de historische wortels waarop onze samenleving is gefundeerd en brengt die tot uiting in tekeningen en ontwerpen. Visser studeerde Visual Art & Design en Fine Art (2007) aan de kunstacademie in Utrecht en nam daarnaast deel aan het Postgraduate programma van De Ateliers in Amsterdam (2011).

In opdracht van: TAAK en Land Art Contemporary.
Mede mogelijk gemaakt door: het Mondriaan Fonds, Stichting Theodora Niemeyer Fonds, Land Art Contemporary, SKOR en Stimuleringsfonds

Beeld: Jasmijn Visser

Copyright © 2019-2022 Land Art Contemporary  - Disclaimer - Colofon