RSmithson-BCSH-p0002bsmall_

Robert Smithson in Emmen: Broken Circle / Spiral Hill Revisited

Robert Smithson

Land Art Legacy

1971/2011

In 2011 was het precies 40 jaar geleden dat de Amerikaanse kunstenaar Robert Smithson in Emmen zijn wereldberoemde kunstwerk Broken Circle/Spiral Hill maakte. Robert Smithson maakte zijn 'earthwork' in de zandafgraving van de firma De Boer in Emmerschans, nabij Emmen.

Van 17 september t/m 27 november 2011 was in het Centrum Beeldende Kunst Emmen een grote tentoonstelling over dit onderwerp te zien. De tentoonstelling reisde vervolgens verder naar diverse locaties in Europa en de Verenigde Staten. 

De tentoonstelling ‘Robert Smithson in Emmen - Broken Circle/Spiral Hill Revisited' gaf een uniek beeld van het ontstaan en de betekenis van één van de belangrijkste en meest complexe werken die Robert Smithson realiseerde. Documentatie en origineel werk belichtten onder meer Smithsons interesse voor geologie, de plaats van het kunstwerk binnen zijn artistieke loopbaan, de verschillende restauraties van het werk en Smithsons betekenis voor jongere generaties kunstenaars. De tentoonstelling omvatte een selectie zelden of nooit eerder tentoongestelde Smithson-tekeningen uit onder meer de nalatenschap, die samen inzicht gaven in de ontstaansgeschiedenis van het kunstwerk en in de vele niet uitgevoerde plannen die aan het uiteindelijke werk voorafgingen.

circle-thumb


Permanent onderdeel van de tentoonstelling was de video ‘Breaking Ground: Broken Circle / Spiral Hill (1971-2011)’.
Bij de tentoonstelling organiseerde het CBK Emmen een programma met lezingen van o.a. de Amerikaanse kunstenaar Mel Chin. 
Ook werd een boek gepubliceerd over de hedendaagse relevantie van het oeuvre van Smithson: ‘Robert Smithson: Art in Continual Movement’

Curator: Roel Arkesteijn
Partners: SKOR | Foundation for Art and Public Space, CBK Emmen
Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Emmen

Copyright © 2019-2022 Land Art Contemporary  - Disclaimer - Colofon