0026550

Breaking Ground

Robert Smithson
& Nancy Holt

Land Art Legacy

1971/2011

 Robert Smithson maakte als onderdeel van zijn ‘earthworks’ steeds een video, gedraaid vanuit een vliegtuig of helikopter. De video van Smithsons meest bekende werk, Spiral Jetty (Salt Lake, Utah, VS) heeft museumbezoekers bekend gemaakt met dit 'earthwork', dat op een verafgelegen plek was gerealiseerd. Vanwege zijn vroegtijdig overlijden heeft hij de video van Broken Circle/Spiral Hill nooit kunnen voltooien. 40 jaar na de voltooiing van het werk in Emmen is de video onder eindredactie van kunstenaar Nancy Holt en in samenwerking met SKOR en een Nederlandse crew, alsnog gerealiseerd. Nancy Holt en Robert Smithson maakten samen enkele films en waren getrouwd van 1963 tot aan zijn dood in 1973. In ‘Breaking Ground: Broken Circle / Spiral Hill (1971-2011)’ is het originele filmmateriaal uit 1971 gecombineerd met nieuwe beeld- en geluidsopnames die in het voorjaar van 2011 in Emmen zijn gemaakt. Smithson liet aanwijzingen achter voor regie en montage.

Camera: Nancy Holt (1971), Benito Strangio (2011)
Redactie: Theo Tegelaers (SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte) 
Montage: Walter Stokman Films
Eindredactie: Nancy Holt

Mede mogelijk gemaakt door: Nancy Holt, Gerard de Boer, Trudy van Riemsdijk-Zandee (research), Serge Paul, Marc de Verneuil, Staatsbosbeheer.

Breaking ground werd o.a. vertoond in MOCA Los Angeles, ARCO Madrid, Stedelijk Museum Amsterdam, Louvre Parijs en MARFA Texas

Copyright © 2019-2022 Land Art Contemporary  - Disclaimer - Colofon