Lofar-gebied-Aerophoto-Eelde

LUNA Talks

Marjolijn Dijkman

Wetenschap, geloof, fictie en buitenaards leven bij volle maan

2016

Op uitnodiging van Land Art Contemporary en TAAK ontwikkelde kunstenaar Marjolijn Dijkman een project op Drentse bodem. Dijkman nam de spanning in Drenthe tussen de zoektocht naar oude beschavingen op aarde en alternatieve buitenaardse samenlevingen in het universum door de telescopen van ASTRON/Lofar gelegen in het Drentse landschap als uitgangspunt voor haar artistieke onderzoek.

Dit resulteerde in twee LUNÄ Talks: inspirerende gesprekken op bijzondere plekken op of rondom volle maan. Tijdens een LUNÄ Talk treedt een gezelschap in de voetsporen van de Lunar Society uit Birmingham. De Lunar Society was een deftig genootschap van geleerden, amateur onderzoekers, dichters, industriëlen en kunstenaars dat elkaar ontmoette tussen 1765 en 1813 tijdens volle maan. Tot de leden behoorden o.a. oprichter Erasmus Darwin (grootvader van Charles), James Watt (uitvinder stoommachine) en Joseph Priestley (ontdekker van zuurstof). De bijeenkomsten vonden plaats tijdens volle maan (in verband met de terugreis in het donker) en tijdens een diner werd er gediscussieerd over wetenschap, kunst, filosofie, politiek en handel. Het waren inspirerende bijeenkomsten aan de vooravond van de industriële revolutie over hoe wetenschap, technologie en kunst de samenleving konden dienen.

LUNA_Tafel_-_Marjolijn_Dijkman

Tijdens Dijkmans LUNA Talks ging het over hoe wetenschap (science) en fictie (fiction) zich tot elkaar verhouden, toegespitst op thema’s als ‘Deep Time’, geschiedschrijving en speculatieve toekomstige ontwikkelingen in astronomie, archeologie en geologie. 

Aan tafel van de eerste LUNÄ Talk in het Drents Museum zaten o.a. curator Alice Smits van Zone2Source, astronoom Roy Smits, conservator archeologie Jaap Beuker van het Drents Museum, beeldend kunstenaar Maarten Vanden Eynde en fysisch geograaf Enno Bregman.

De tweede LUNÄ Talk bij ASTRON te Dwingeloo ontving o.a. Professor Michael Garrett, algemeen & wetenschappelijk directeur van ASTRON en Prof. Radioastronomie aan de Universiteit van Leiden, Professor antropologie Peter Pels, beeldend kunstenaar Daniela de Paulis en godsdienstfilosoof en theoloog Taede A. Smedes. 

Marjolijn Dijkman (1978, NL) is gevestigd in Brussel, studeerde in 2001 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, haalde in 2003 een postgraduaatsopleiding aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam en was onderzoeker bij de Jan van Eyck Academy in Maastricht in 2006-2007. In haar werk beschouwt Dijkman hoe we onze omgeving waarnemen en ervaren - de conventies die ten grondslag liggen aan het begrip van de wereld om ons heen, en de menselijke vastberadenheid om de wereld om ons heen te verstoren en te beïnvloeden.

Partners: TAAK, KiK - Kunst in Kolderveen, Het Drents Museum, ASTRON.
Mede mogelijk gemaakt door: het Mondriaan Fonds.

Beeld: Aerophoto Eelde en Marjolijn Dijkman